Helenistik Kule – Uzuncaburç

Helenistik Kule
Helenistik Kule veya Uzuncaburç Kulesi olarak ta bilinir. Mersin’in en önemli ve en iyi korunmuş tarihi eserlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Mersin‘in Silifke ilçe merkezine 30 km uzaklıkta olup ulaşım şahsi araçlarla sağlanmaktadır.
Helenistik çağda merkezi Uzuncaburç’un 4 km. doğusunda yer alan Olba Krallığına ait ibadet yeri olan bugünkü Uzuncaburç mahallesi, Roma döneminde M.S 72 yılında İmparator Vespasianus yönetimindeyken Olba’dan ayrılmış ve Diocaesarea adıyla özerkleşmiş, kendi adına para üretebilen yeni bir site durumuna gelmiştir.
Diocaesarea’da bulunan Zeus Tapınağı, piramit çatılı anıtmezarlar ve burç Selefkoslar, yani,
Helenistik;
- Sütunlu cadde
- Tiyatro
- Tören kapısı
- Çeşme
- Şans tapınağı
- Zafer kapısı
Roma döneminden günümüze kalmış yapılardır. V. Yüzyılda Hristiyanlığın yörede gelişme göstermesi üzerine Zeus Tapınağı kiliseye dönüştürülürken, yeni kiliseler de inşa edilmiştir.
Hayatının 26. yılında, yaşamın keyfine varmayı geç fark etmiş, gezmeyi ve yeni insanlarla tanışmayı seven bir insan. Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşamımı devam ettirmekteyim. Gezip gördüğüm yerlerle ilgili edindiğim bilgileri, tecrübeleri ve çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşarak bir rehber web sitesi oluşturmak amacıyla bu siteyi yazmaya başladım.